Hoe wordt de smaak van koffie bepaald?

De vruchten van de koffiestruik moeten op precies het juiste moment geplukt worden. Precies wanneer ze rijp zijn (dat is ongeveer tussen de 8 en 11 maanden), heb je de koffiebonen met de beste smaak. Dat is een moeilijk klusje, want niet alles is op het zelfde moment rijp. De meeste telers weten gelukkig wat ze moeten doen.  Zodra de rijpe vruchten zijn geplukt, wordt het vruchtvlees snel verwijderd, dan blijft alleen de pit over die de koffieboon wordt genoemd.

Vervolgens worden de koffiebonen gedroogd en daarna gebrand. Wanneer de koffiebonen gebrand zijn moet er opgeschoten worden. Koffie is niet eeuwig houdbaar, daarom moeten de bonen dus snel vervoerd worden. Er mag ook geen licht en lucht bij de koffiebonen komen. Op deze manier blijft de koffie lekker.

Bij elke koffieboon word er anders te werk gegaan, sommige bonen worden gemengd met de Arabica bonen, waaronder de Robusta. De perfecte afstemming van smaken en ondertonen, maakt de keuze in koffiebonen zo bepalend.

Hoe donkerder de bonen, hoe meer smaak maar hoe minder cafeïne. Bij donkere bonen wordt meer cafeïne verbrand tijdens het branden van de bonen.
Hoe milder de koffie is hoe hoger het gehalte is van de Arabicabonen.
Hoe sterker de koffie is hoe hoger het gehalte is van de Robustabonen.

De zetmethode bepaald ook de smaak. Koffie bestaat uit een groot gedeelte uit water, daardoor is de kwaliteit van het water medebepalend voor de koffie. Bij bonenkoffie gaat het water langs de versgemalen bonen, daardoor wordt de koffie uit de bonen gehaald. Gedroogde koffie in poedervorm noem je instant koffie. Hier hoeft alleen heet water overheen gegoten te worden.

Het verschil in de smaak van de koffie kan ook komen doordat de koffie niet goed wordt aangestampt in het piston. Je moet de juiste druk gebruiken. Als de koffie te hard aangestampt wordt, druipt het water er moeilijker doorheen. De koffie verbrand en is dus bitter van smaak. Als de koffie niet goed genoeg aangedrukt wordt, of als het oppervlak niet egaal is, dan krijg je een slappe bak koffie.

Het malen van de bonen heeft ook invloed op de sterkte van de koffie.
Voor espresso hoort de maling zo fijn mogelijk te zijn;
Voor gewone koffie kunnen de koffiebonen grover gemalen worden.

 

Wil je een bestelling plaatsen? Klik dan hier.

Leut Koffiebonen In Houten Schaaltje

Waarvoor dient het ventiel in onze koffie verpakking?

15 november

Waarom zit er een ventiel in onze koffieverpakkingen? In deze blog leggen we het uit!

10 redenen waarom koffie gezond is

18 mei

In deze blog kom je 10 redenen te weten waarom koffie gezond is. Wie geniet nou niet extra, als je weet dat koffie gezond is en ook nog lekker is?