Arabica vs. Robusta koffiebonen

Er ontstaat weleens verwarring over het verschil tussen de Arabica en de Robusta koffiebonen. Dit is eigenlijk heel logisch, omdat er ook heel wat verschillen zijn. In deze blog wil ik je graag al deze verschillen duidelijk toelichten, zodat jij de juiste keuze kunt maken bij het aanschaffen van je koffiebonen.

Herkomst ~ De Arabica koffieplant groeit in vochtige, hoger gelegen streken rond de evenaar. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Midden- en Zuid-Amerika. Robusta koffiebonen groeien juist in lager gelegen streken rond de evenaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Zuidoost Azië.

Verschillen ~ Arabica en Robusta zijn beide koffiebonen, maar ze hebben een hele verschillende smaak. De Arabica boon is zacht, zoet en heeft een aromatische smaak. Koffie van 100% Arabica bonen heeft een verfijnde, volle smaak, waardoor hij meestal wordt gezien als een lekkere koffie. Er wordt vaak gedacht dat de Arabica koffieboon meer cafeïne bevat, omdat hij voller is van smaak. Dit is echter niet zo. De Robusta koffieboon heeft namelijk een hoger cafeïnegehalte dan de Arabica koffieboon. Dit zorgt ervoor dat de smaak zeer krachtig, stevig en wat bitter is. Koffie dat bestaat uit 100% Robusta bonen komt dan ook vrijwel niet voor. Je koffie is dan veel te bitter en eenzijdig. Daarom worden de krachtige Robusta bonen vaak gecombineerd met de zachte Arabica bonen. Op deze manier creëer je een prachtige koffiemelange. De Robusta koffiebonen zorgen dan voor net wat meer pit en bitterheid. De Robusta koffieboon kan je herkennen aan zijn kleinere en rondere vorm in tegenstelling tot de Arabica boon die juist groter en ovaler is.

Ook zit er verschil in prijs. De Arabica bonen zijn moeilijker om te oogsten, dus die zullen ook snel wat duurder zijn. Robusta bonen zijn goedkoper aangezien er gemakkelijker aan te komen is. Des te groter het percentage Robusta bonen, des te goedkoper je zak met koffiebonen.

Welke boon moet je nu kiezen? ~ Koffie is altijd een kwestie van smaak. Of de koffie die je drinkt nu bestaat uit 100% Arabica bonen of een melange van Robusta en Arabica bonen is natuurlijk helemaal aan jou. Beide soorten koffiebonen zijn de perfecte basis voor een overheerlijk kopje koffie.

Houd je meer van een krachtige en pittige koffie? Een melange van Arabica bonen en Robusta bonen is dan een perfecte keuze. Kies bijvoorbeeld voor de Koffiebonen LEUT #27.

Als je liever een zachte, aromatische en zoetere smaak wilt kan je beter gaan voor een hoog percentage Arabica bonen. Kies in dit geval bijvoorbeeld voor de Koffiebonen LEUT #38.

Wil je een bestelling plaatsen? Klik dan hier.

Veel liefs barista E.

Leut koffie In Oude Koffiemolen

Lees meer blogs

Waarvoor dient het ventiel in onze koffie verpakking?

15 november

Waarom zit er een ventiel in onze koffieverpakkingen? In deze blog leggen we het uit!

Hoe wordt de smaak van koffie bepaald?

25 mei

Bent u benieuwd hoe de smaak van koffie wordt bepaald? Lees dan snel deze blog!