De combinatie van Italië en koffie

Italië en koffie. Het is ondertussen een niet te missen combinatie. Italië kenmerkt zich door de bekende koffievarianten. Denk bijvoorbeeld aan de bekende koffievariaties, macchiato, espresso en de cappuccino. De koffiesmaken en -gewoontes zijn in bijna elk land ter wereld waar koffie gedronken wordt gebaseerd op de Italiaanse koffiecultuur. Het is dus hoog tijd om wat meer te weten te komen over de Italiaanse koffiecultuur.

Kunst beoefenen ~ Voor Italianen is het drinken van koffie een manier van leven. Het zetten van een kopje koffie wordt dan ook als een kunst beschouwd. Deze kunst wordt al ruim driehonderd jaar beoefend.

Leuk feitje ~ Italianen kennen een “Wet van espresso”. Bij diverse koffiebarretjes worden er dagelijks meer dan 70 miljoen kopjes espresso gedronken. Deze kopjes koffie moeten op een hele speciale manier worden samengesteld.

Koffie-code ~ In Italië kennen ze een zogenaamde koffie-code. Deze code gaat over de manier waarop je je koffie bestelt. Zo moet je nooit een cappuccino bestellen na 11.00 uur ’s morgens. Dit, omdat Italianen alleen tijdens het ontbijt of op weg naar het werk een koffie met melk drinken. Zo is het ook niet handig wanneer je een espresso een espresso noemt. Zo noemen Italianen hun koffiemachine namelijk. Wanneer je een espresso wilt bestellen, kan je beter vragen om een caffè of een caffè espresso.

De espresso ~ Wist je dat een espresso aan heel wat eisen moet voldoen om de naam espresso te mogen hebben? Het Istituto Nazionale Espresso Italiano, dat toeziet op de kwaliteit van de espresso in Italië, stelt heel wat eisen aan de manier van bereiden van een échte espresso.

Ook een leuk weetje. Napoleon zou onbewust de aanleiding hebben gegeven voor het ontstaan van de espresso. Hij voerde namelijk het continentale stelsel in. Hierdoor werd het gebruik van koloniale producten verboden. Dit zorgde ervoor dat de prijs van koffie snel steeg, waardoor de mensen uit wanhoop gemalen bonen met een restje koffie mengden.

Een barman van het Antico Caffè Greco nam hier geen genoegen mee, dus kwam met het idee om echte koffie te blijven zetten, maar deze te serveren in een veel kleiner kopje. Het ontstaan van de espresso was een feit.

Wil je een bestelling plaatsen? Klik dan hier.

Veel liefs barista E.

Lees meer blogs

Hoe wordt de smaak van koffie bepaald?

25 mei

Bent u benieuwd hoe de smaak van koffie wordt bepaald? Lees dan snel deze blog!

10 redenen waarom koffie gezond is

18 mei

In deze blog kom je 10 redenen te weten waarom koffie gezond is. Wie geniet nou niet extra, als je weet dat koffie gezond is en ook nog lekker is?