Een kopje koffie en je gezondheid

Een klassiek kopje filterkoffie ’s morgens vroeg of een snelle espresso op weg naar het werk, pittig zwart, met zacht melkschuim, een vleugje cacaopoeder of op een perfecte manier bereid door een barista… Houdt dat ons echt wakker? En wat zijn de positieve- en negatieve effecten van cafeïne? Je leest het allemaal in deze blog.

Het effect van cafeïne ~ Het duurt ongeveer 20 minuten nadat je koffie hebt gedronken voordat de cafeïne zijn werk begint te doen. Cafeïne zorgt er uiteindelijk voor dat het ons “vermoeidheidssignaal” tegenwerkt. Dit effect is overigens minder krachtig wanneer je regelmatig koffie drinkt. Ons lichaam raakt hier namelijk aan gewend. Wanneer je zelden koffie drinkt, is dit effect een stuk krachtiger.

Wanneer je met enige matigheid gebruik maakt van koffie lijkt het de slaap van gezonde mensen niet te beïnvloeden. Bij eventuele slaapproblemen is het verstandig om ’s avonds je kopje koffie te laten staan.

Aantal kopjes per dag ~ Het ligt er heel erg aan hoe sterk je je koffie drinkt, hoeveel kopjes er per dag aangeraden worden. Iets wat je waarschijnlijk nog niet wist: het duurt ongeveer zo’n 5 uur voordat de helft van de cafeïne uit je lichaam verdwenen is.

Positieve effecten ~ Cafeïne heeft bij volwassenen bij kleine hoeveelheden, denk aan 1 à 2 kopjes koffie, een positief effect. Je krijgt een gevoel van verhoogde energie en het kan een gevoel van vermoeidheid verdrijven. Cafeïne kan ook het geheugen, motivatie en je alertheid verbeteren.

Gezondheidseffecten ~ Vaak wordt er gedacht dat dranken die cafeïne bevatten vochtafdrijvend werken, wat overigens niet het geval is. Het enige is, dat cafeïne ervoor zorgt dat vocht het lichaam sneller verlaat. Het is dus niet zo dat méér vocht het lichaam verlaat.

Wanneer je koffie drinkt zonder suiker past het in een gezond eetpatroon volgens de Schijf van Vijf. Hoe beter de koffie is gefilterd, hoe gezonder.

Conclusie ~ Het is dus eigenlijk zo dat koffie helemaal geen kwaad kan. Het heeft juist veel positieve effecten, maar deze zijn net zoals de negatieve effecten per persoon heel verschillend. Drink met mate en geniet met volle teugen van je overheerlijk kopje koffie!

Wil je een bestelling plaatsen? Klik dan hier.

Veel liefs barista E.

Kopjes Koffie Leut Vers

Lees meer blogs

Waarvoor dient het ventiel in onze koffie verpakking?

15 november

Waarom zit er een ventiel in onze koffieverpakkingen? In deze blog leggen we het uit!

Hoe wordt de smaak van koffie bepaald?

25 mei

Bent u benieuwd hoe de smaak van koffie wordt bepaald? Lees dan snel deze blog!