De leukste koffieweetjes op een rijtje

Er bestaan tal van leuke koffieweetjes. Zo weet jij van heel veel van deze weetjes vast nog niet dat ze bestonden. In deze blog heb ik er een paar voor je op een rijtje gezet. 

Grotere hoeveelheid cafeïne ~ Wist je dat koffie met een lichte branding meer cafeïne bevat dan koffie met een donkere branding? Het klinkt misschien logischer als het andersom was geweest, maar dit is dus niet het geval. Naarmate de koffie langer geroosterd wordt wordt er namelijk meer cafeïne uit de boon gebrand. Het werkt dus eigenlijk precies hetzelfde als bij het koken van wijn of alcohol.

Bijna de meest verhandelde grondstof ~ Koffie staat op de 2e plek van meest verhandelde grondstof ter wereld. Alleen olie staat hoger.

Ontdekt door een geit ~ Ja, dat lees je goed. Koffie werd voor het eerst ontdekt in de 9e eeuw, door een geit. Nou ja, eigenlijk door een geitenhoeder, genaamd Kaldi. Zijn geiten kregen meer energie nadat ze koffievruchten hadden gegeten. Hij probeerde het zelf ook en alleen de geur vond hij al heerlijk, wat heel begrijpelijk is. Het verhaal is in de 16e eeuw pas opgeschreven dus of het helemaal waar is valt misschien te betwijfelen…

Meer dan 50 soorten ~ Er bestaan wereldwijd wel meer dan 50 soorten koffie. Er worden er alleen maar twee, namelijk Arabica en Robusta, doorgaans voor commerciële productie gebruikt.

We hebben een blog geschreven over het verschil tussen de Arabica en Robusta koffiebonen.                                                Wil je deze lezen? Klik dan hier.

Espressobonen bestaan niet ~ Espresso is natuurlijk geen boon, dit betekent dat de espressoboon ook helemaal niet bestaat. Het is een bepaalde manier van hoe je je koffie zet. De omschrijving espresso wordt wel veel gebruikt bij de product omschrijving, dit om het de consument gemakkelijker te maken.

Koffie in het buitenland ~ Als echte koffie liefhebber kan je eigenlijk altijd koffie bestellen, in welk land je ook bent. Het maakt niet uit of je de taal spreekt, of niet. Koffie bestellen moet altijd lukken! In elk land klinkt koffie namelijk vrijwel hetzelfde.

Geen smaak, maar aroma ~ De smaak die koffie heeft, komt niet door de koffie zelf, maar door de aroma’s. Welke aroma er in je koffie zit heeft te maken met de afkomst van de koffie.

Zuur, zoet of bitter? ~ Veel mensen vinden het maar lastig om de smaak van koffie te omschrijven. Meestal wordt het als bitter gezien, maar koffie bestaat eigenlijk uit drie basissmaken. Zuur, bitter en zoet. Waar komen deze smaken vandaan? Wanneer je koffiezet smaakt de koffie eerst zuur, daarna wat zoeter en vervolgens bitter. Hoe langer de koffie heeft getrokken, hoe bitterder de smaak uiteindelijk wordt.

Wil je een bestelling plaatsen? Klik dan hier.

Veel liefs barista E.

Kopje Leut Koffie Op Tafel

Lees meer blogs

Waarvoor dient het ventiel in onze koffie verpakking?

15 november

Waarom zit er een ventiel in onze koffieverpakkingen? In deze blog leggen we het uit!

Hoe wordt de smaak van koffie bepaald?

25 mei

Bent u benieuwd hoe de smaak van koffie wordt bepaald? Lees dan snel deze blog!